EREKCIJA
Erekcija je sposobnost da se postigne
i zadrži dovoljna čvrstoća penisa
od početka do kraja spolnog odnosa.

Erekcija (lat.erectio, erigere: uspraviti podići ) je sposobnost da se postigne i zadrži dovoljna čvrstoća penisa od početka do kraja spolnog odnosa. Pojam erekcija se obično odnosi na nabreknuće muškog spolnog organa, odnosno penisa. Sposobnost postizanja i zadržavanja čvrste erekcije više je od samog spolnog čina. U većini slučajeva muškarce koji imaju često ili povremeno erektilnu disfunkciju, podsvjesno ili svjesno, jako pogađa taj problem. Rastrešenost i nesigurnost koja se zbog problema s erekcijom javlja može značajno utjecati ne samo na odnose s partnericom već i na obiteljske ili poslovne odnose i obaveze. U stvari, muška erekcija ima puno manje veze s njegovom seksualnošću ili muževnošću, a puno više s općim zdravstvenim stanjem organizma.

 

Erektilna disfunkcija
Erektilna disfunkcija ili poremećaj erekcije je seksualni poremećaj prilikom kojeg muškarci ne mogu postići ili zadržati čvrstu erekciju penisa potrebnu za uspješan spolni odnos. Ponekad se poremećaj erekcije naziva i impotencija, ali u današnje vrijeme sve se više koristi naziv erektilna disfunkcija. Erektilna disfunkcija često djeluje negativno na kvalitetu života, ne samo oboljelih muškaraca, već i njihovih partnerica. Na erektilnu disfunkciju odnosno impotenciju može utjecati niz faktora koje svrstavamo u dvije grupe. Organski i psihogeni. U 80-tim godinama prošlog stoljeća prevladavalo je mišljenje da je u 90% slučajeva uzrok erektilne disfunkcije psihogen, a u samo 10% slučajeva uzrok organski. Danas se smatra da su uzroci erektilne disfunkcije u više od 80% slučajeva organski faktori.

Erektilna disfunkcija se javlja u više oblika:
 • kao trajna nesposobnost postizanja erekcije
 • kao nesposobnost postizanja dovoljno čvrste erekcije kako bi došlo do penetracije
 • kao nesposobnost zadržavanja erekcije dovoljno dugo koliko je potrebno za uspješni spolni odnos.

Problemi s erekcijom češći su nego što mislite.

Erektilna disfunkcija može se liječiti. Uz pravilno liječenje možete poboljšati kvalitetu svojih erekcija i očekivati da ćete normalno uživati u zdravom seksualnom životu. Manofar dokazano pozitivno utječe na rješavanje problema i tegoba vezanih uz erektilnu disfunkciju.

Statistika erektilne disfunkcije

Približno 52% muškaraca nakon 40. godine ima ili je već imalo problema s erekcijom. Erektilna disfunkcija sve češće se javlja u svim godinama starosti. Čak i mlađi muškarci (od 18 do 29 godina) svjedoče o poteškoćama povezanim s postizanjem erekcije.

Postoje različite razine erektilne disfunkcije. Liječnici erektilnu disfunkciju često klasificiraju kao blagu, umjerenu i tešku. Razine erektilne disfunkcije se temelje na odgovorima na sljedeća pitanja: Koliko često imate erekciju? Koliko dugo traje erekcija? Da li je erekcija dovoljna za spolni odnos?

BLAGA EREKTILNA DISFUNKCIJA. Muškarci s blagom erektilnom disfunkcijom ponekad nisu zadovoljni s erekcijom.

UMJERENA EREKTILNA DISFUNKCIJA. Muškarci s umjerenom erektilnom disfunkcijom katkad imaju erekciju, ali je ne mogu održati. Ponekad se dogodi da njihova erekcija nije dovoljna za zadovoljavajući spolni odnos ili da usred odnosa izgube erekciju.

TEŠKA EREKTILNA DISFUNKCIJA. Muškarci s teškom erektilnom disfunkcijom ne mogu postići erekciju.

Čak i blaga erektilna disfunkcija može muškarcu biti prilično traumatična i također može utjecati na njegovu partnericu. Važno je da muškarci s erektilnom disfunkcijom bilo koje razine znaju da ju ne smiju zanemarivati i ignorirati, već se moraju aktivno uključiti u rješavanje problema erektilnom disfunkcijom. Što više znate o problemu koji vas muči, uspješnije ćete moći sudjelovati u njezinom liječenju.

Problem erektilne disfunkcije može se definirati i prema uzrocima. Uzroci erektilne disfunkcije mogu biti psihogenog ili organskog karaktera.

PSIHOGENA EREKTILNA DISFUNKCIJA

Psihogena erektilna disfunkcija je rjeđi oblik problema s erekcijom. Javlja se kod muškaraca u 20 % slučajeva. Više pogađa mlađu populaciju muškaraca. Često se javlja zbog straha od neuspjeha. Psihogena erektilna disfunkcija zna se javiti zbog umora, stresa na poslu, stresnog događaja, pomanjkanja seksualnih odnosa, nesvjesne homoseksualnosti, jako narušenih ljubavnih ili bračnih odnosa... Karakteristika psihogene erektilne disfunkcije je da je erekcija još uvijek prisutna u uvjetima noćne erekcije ili da se može postići erekcija masturbacijom.

ORGANSKA EREKTILNA DISFUNKCIJA

Organska erektilna disfunkcija je uzrok erektilne disfunkcije u čak 80% slučajeva. Neki muškarci smatraju da je normalno da erektilna funkcija slabi s obzirom na dob. Međutim, dob sama po sebi ne bi trebala uzrokovati poremećaj erekcije. Uzrok je obično nešto što remeti normalan protok krvi, npr. drugi zdravstveni problemi, lijekovi ili nezdrav način života. Istina je da se brojni zdravstveni problemi javljaju kod starijih muškaraca. Šećerna bolest, bolest bubrega, kronični alkoholizam, multiplaskleroza, ateroskleroza, krvožilne bolesti i neurološke bolesti odgovorne su za čak 70% slučaja erektilne disfunkcije. Erektilna disfunkcija može biti i nuspojava nekih često korištenih lijekova kao što su lijekovi za snižavanje krvnog tlaka, antihistaminici, antidepresivi, tablete za spavanje, apetit inhibitori, itd... Mogući uzroci erektilne disfunkcije mogu biti također i nezdrav život, alkohol, pušenje...

Organski uzroci erektilne disfunkcije mogu se ukratko podijeliti na:
 • zdravstveno stanje
 • lijekove
 • navike i stil života


1) Zdravstveni poremećaji koji često uzrokuju poremećaj erekcije

Bolesti, kao što su šećerna bolest, bolesti srca i visok tlak utječu na normalan protok krvi, također oštećuju krvne žile, živce i vezivno tkivo, sve ono što sudjeluje u procesu dosezanja i održavanja erekcije.

Šećerna bolest
Mogućnost ozbiljnih problema s erekcijom kod muškaraca koji imaju dijabetes je tri puta veća od ostalih muškaraca. Erektilna disfunkcija može biti prvi znak šećerne bolesti kod 12% dijabetičara.

Visok krvni tlak
Studija je pokazala da 68% muškaraca s visokim krvnim tlakom ima problema s erektilnom disfunkcijom. Visoki krvni tlak može uzrokovati suženje krvnih žila. Suženje krvnih žila može ometati dotok krvi u penis i time smanjiti kvalitetu erekcije.

Dislipidemija
Visoka razina ukupnog kolesterola i niska razina lipoproteina visoke gustoće (HDL) važan je faktor rizika za razvoj erektilne disfunkcije.

Bolest srca
Kao što je visok krvni tlak, bolest srca također može utjecati na protok krvi u penis što direktno utječe na kvalitetu erekcije. Vjerojatnost pojave teške erektilne disfunkcije kod muškaraca koji imaju problema sa srcem je četiri puta veća nego kod ostalih muškaraca.

Bolest pluća, jetre, bubrega
Erektilna disfunkcija se javlja kod 30% bolesnika s kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti (KOPB). 50% bolesnika s kroničnom bolesti jetre ima ED. Kod alkoholne ciroze jetre, erektilna disfunkcija se javlja kod 75% bolesnika. Polovica bolesnika s poremećajem rada bubrega (zatajenje bubrega) ima erektilnu disfunkciju.

Neurološka oboljenja
Erektilna disfunkcija je često posljedica oštećenja mozga (traume, moždani udar, multipla skleroza, Parkinsonova bolest, epilepsije, Alzheimerova bolest). To može biti posljedica oštećenja leđne moždine (osobito ozljede- paraplegičara). Također može biti neispravni ili oštećeni periferni živci: dijabetičke neuropatije, radikalne prostatektomije.

Depresija
Depresija, uz stres, brige i strah od neuspjeha doprinose poremećaju erekcije. U isto vrijeme muškarci sa slabom erekcijom zbog fizičkog uzroka, mogu biti depresivni, anksiozni ili pod stresom.

Ostale bolesti
Drugi zdravstveni problemi koji mogu uzrokovati probleme s erekcijom su:
 • bolest bubrega
 • kronični alkoholizam
 • ateroskleroze, također poznato kao začepljenje, zadebljanje, ovapnjenje krvnih žila.


Uzrok erektilne disfunkcije može biti operativna intervencija i tretman. Kod operacije zdjelice može doći do ozljeda živaca i krvnih žila potrebnih za normalnu erekciju. Ono što može osobito dovesti do erektilne disfunkcije su radikalna prostatektomija, cistektomija, rektalna resekcija i aorto-bifemoralni bypass. Kod 20-75% bolesnika ozračenih zbog malignih bolesti prisutan je rizik od erektilne disfunkcije. Erektilna disfunkcija može se pojaviti odmah nakon zračenja, a može se razviti i kroz nekoliko godina.


2) Neki lijekovi i tretmani mogu utjecati na erektilnu disfunkciju

Često na erekciju ne utječu neposredno zdravstveni problemi, već lijekovi koje je potrebno uzimati radi različitih bolesti.

To su lijekovi za liječenje:
 • visokog krvnog tlaka (beta blokatori), blokatori kalcijevih kanala, (diuretici thiazide)
 • depresije (digoksin, amiodaron)
 • bolesti srca
 •  alergije
 • anksioznosti
 • ulkusne bolesti (čira)
 • drugih lijekova (LH-RH agonisti, antiandrogeni,estrogeni, spironolakton, cimetidin i ostali)

Pri uzimanju lijekova treba se pridržavati uputa liječnika ili ljekarnika. Lijekovi mogu utjecati na Vašu seksualnu funkciju, konzultirajte svog liječnika-ponekad će Vam propisati drugi lijek koji će smanjiti ili eliminirati problem. On vas također može savjetovati o nuspojavama i interakciji različitih lijekova koji mogu utjecati na kvalitetu Vaše erekcije.


3) Neke navike koje mogu utjecati na erektilnu funkciju

Smanjenje erektilne funkcije mogu prouzročiti neke navike, uključujući:

Pušenje
Pušenje oštećuje vaše arterije. Uzrok problema s cirkulacijom krvi, kao što su poteškoće u postizanju i održavanju erekcije. Muškarci koji puše trebali bi se konzultirati sa stručnjakom medicinske struke o mogućim načinima odvikavanja od pušenja.

Alkohol
Prekomjerno konzumiranje alkohola često utječe na erektilnu disfunkciju.

»Rekreativne« droge
Rekreativne droge-npr.marihuana ili kokain- često utječu na erektilnu disfunkciju. To vrijedi i za anabolne stereoide.

Prehrambene navike i kolesterol
Hrana s visokim udjelom masnoća može uzrokovati začepljenje arterija i narušiti protok krvi što je glavni uzrok problema s erekcijom. Veća vrijednost kolesterola povećava rizik od smanjenja erektilne funkcije.

No, kolesterol nije uvijek loš. Ako povećavate vrijednost dobrog kolesterola (lipoproteina visoke gustoće, HDL) i smanjite unos lošeg kolesterola (lipoproteina niske gustoće, LDL), možete umanjiti mogućnost pojave erektilne disfunkcije. Nekoliko osnovnih savjeta za povećanje unosa HDL ili smanjenje unosa LDL:
 • jedite namirnice koje su bogate vlaknima
 • ako koristite ulje za kuhanje koristite umjesto biljnog ulja maslinovo ulje
 • redovito vježbajte
 • prestanite pušiti.


DA LI IMAM EREKTILNU DISFUNKCIJU?

Ispunite upitnik kako biste dobili odgovor. Međunarodni upitnik IIEF-5 (međunarodni indeks erekcijske funkcije-5). U ovom upitniku na raspolaganju su različiti odgovori. Molimo Vas da odgovorite na sva pitanja i izaberete stvarni odgovor. Samo iskreni odgovor dati će Vam stvari uvid u Vaše stanje. Odgovori neka budu bazirani na Vašem stvarnom stanju u zadnjih šest mjeseci.1. Kako bi ocijenili Vašu mogućnost postizanja i zadržavanja erekcije?
(0) nikakva
(1) vrlo slaba
(2) slaba
(3) umjerena
(4) značajna
(5) puna


2. Koliko često je Vaša erekcija dovoljno jaka da možete prodrijeti u vaginu?
(0) nisam imao spolni odnos
(1) gotovo nikad ili nikad
(2) povremeno (manje od polovice vremena)
(3) ponekad (otprilike pola vremena)
(4) većinom (mnogo više od polovice vremena)
(5) gotovo uvijek ili uvijek

3. Koliko često ste uspjeli održati erekciju tijekom spolnog odnosa?
(0) nisam imao spolni odnos
(1) gotovo nikad ili nikad
(2) povremeno (manje od polovice vremena)
(3) ponekad (otprilike pola vremena)
(4) većinom (mnogo više od polovice vremena)
(5) gotovo uvijek ili uvijek

4. Jeste li u mogućnosti održavati erekciju do kraja spolnog odnosa?
(0) nisam imao spolni odnos
(1) gotovo nikad ili nikad
(2) povremeno (manje od polovice vremena)
(3) ponekad (otprilike pola vremena)
(4) većinom (mnogo više od polovice vremena)
(5) gotovo uvijek ili uvijek

5. Kada pokušavate imati spolni odnos, koliko često ste zadovoljni njime?
(0) nisam imao spolni odnos
(1) gotovo nikad ili nikad
(2) povremeno (manje od polovice vremena)
(3) ponekad (otprilike pola vremena)
(4) većinom (mnogo više od polovice vremena)
(5) gotovo uvijek ili uvijek


*Zbrojite brojeve uz Vaše odgovore. Ako je zbroj manji od 21, tada predstavlja potvrdu koja    upućuje na erektilnu disfunkciju, odnosno impotenciju.
 

Kako djeluje Manofar?
Manofar® je biljni dodatak prehrani, namijenjen jačanju seksualne snage, performansa i spolnog života muškaraca. Manofar opušta mišićno tkivo, širi žile i pospješuje protok krvi u penis te spriječava njeno prebrzo istjecanje iz penisa. Manofar na taj način pomaže postizanju čvrste i dugotrajne erekcije. U isto vrijeme sastojak Rhodiola u Manofar djeluje kao afrodizijak i povećava libido. Manofar pomaže u sprječavanju preuranjene ejakulacije i skraćuje vrijeme regeneracije između orgazama.

Kod mlađih muškaraca postizanje i održavanje erekcije prirodno je i jednostavno. Ponekad su dovoljne i prolazne misli. Ali ispod površine našeg tijela događaju se brojne aktivnosti koje naposljetku dovode do erekcije. Erekcija je rezultat složenih neuronskih i krvnožilnih interakcija koje su obično povezane sa seksualnom uzbuđenošću. Protok krvi ima značajnu ulogu prilikom postizanja i održavanja erekcije. Kada ste spolno uzbuđeni, vaš mozak i živčane stanice reagiraju na seksualne podražaje slanjem signala kroz leđnu moždinu lokalnim živcima u penisu. Signali iz mozga do penisa uzrokuju otpuštanje dušikovog oksida (NO) koji uzrokuje opuštanja glatke muskulature u stjenkama arterija, lumen arterija se proširi, krv ulazi u šupljine kavernoznih tijela koje se povećavaju 3 do 4 puta. Istodobno se izravna pregib na prijelazu korijena u slobodnom dionu (trupu) penisa. Ispunjene kaverne i napetost okolnog potpornog mehanizma pritišću okolne vene koje odvode krv iz kavernoznih tijela dovodeći do erekcije. Erekcija završava nakon što dođe do izljeva sjemena (ejakulacije) ili zbog vanjskih smetnji. Dotok krvi i napetost okolnog potpornog mehanizma popusti, smanji se pritisak na vene, krv polako istječe i penis se vrati u normalno labavo stanje.Manofar stimulira oslobađanje dušikovog oksida i pojačava protok krvi. Manofar omogućuje snažnu i dugotrajnu erekciju.